Kissan ottaminen on iso päätös, sillä parhaimmillaan kissa elää jopa 24-vuotiaaksi.
Kissa ei myöskään ole ilmainen, vaikka meiltä ottaessasi kissan luovutusmaksun maksettuasi saat kissan, joka on leikattu, rokotettu, sirutettu ja useasti loishäädetty.
Kissan ruokailu maksaa. millaista ruokaa kissallesi syötätkin, ei se koskaan ole ilmaista. Kissa tarvitsee leluja, ehkä kiipeilypuun ja hiekkalaatikon, sekä muita tarvikkeita. Laadukas kissanhiekka ei myöskään ole ilmaista.
Suuremman lovin lompakkoon tekeekin eläinlääkärimaksut, sillä jos kissa on muuten terve, niin ainakin uusintarokotukset maksavat jonkin verran.
Ennen eläimen ottamista onkin siis hyvä miettiä miten nämä maksut saa katetuksi.
Lähtökohtana on, että kissat saavat turvallisen loppuelämän kodin, eläimen omilla ehdoilla. Ensin tulevat eläimen tarpeet sitten omasi. Näillä eläimillä aikaisempi elämä on ollut vaikea ja lähtökohdat ovat monesti surkeat.
Jotkut kissat vasta opettelevat kotikissana eloa ja silloin uudelta kodilta vaaditaan paljon kärsivällisyyttä. Alku saattaa olla takkuinen viikkoja, jopa kuukausia.
On mahdollista, että kissalla on elimistössään liuta erilaisia kissojen viruksia ja bakteereja, vaikka ne olisivat olleet täysin oireettomia sijaiskotiaikana. (Vaikka kissat on useita kertoja loishäädetty, saattaa madot istua tiukassa ja madotusta on hyvä jatkaa sijaiskodin ohjeiden mukaan.)
Yleisimpiä ovat herpes-, kaliki- ja koronavirus. Nämä voivat aiheuttaa kissalle hengitystie,- ja silmätulehduksia, ripulia ja yleiskunnon heikkenemistä.
https://koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/kissan-tarttuva-vatsakalvon-tulehdus-l-fip
https://www.hesy.fi/kissan-herpes/
https://pissasirkus.fi/2014/11/27/fiv-ja-felv/
Populaatioille tejhdään pistokoemaisesti fiv ja felv – testit, jos laumasta löytyy positiivisia kissoja pyritään kaikki testaamaan.
Nämä voivat aktivoitua muuttostressin takia uudessa kodissa ja/tai aiheuttaa oireita kodissa jo oleville kissoille, riski on pieni ja se on tiedostettava. Kodissa jo olevat kissat on oltava rokotettu.
Aikuinen vai pentu?
Aikuinen on yleensä rauhallisempi, eikä välttämättä tuhoa ihan niin paljon tavaroita 🙂
Pentu ja aikuinen tottuu ihan yhtä helposti tai vaikeasti uuteen kotiin. Koiriin tottuminen on yleensä enemmänkin koirasta kiinni, jos koiralla on kova metsästysvietti saattaa totuttelu olla vaikeaa. Koiran pitää myös osata kunnioittaa kissaa ja tietää milloiun nenää, ei kannata työntää kovin lähelle.
Useimmissa sijaiskodeissa on oma koira, joten kissat ovat jo koiriin tottuneet, mutta uusi koira on aina uusi, niin pennulle, kuin aikuiselle.
Aran pennun totuttelu uuteen kotiin on ihan yhtä aikaa vievää, kuin aran aikuisen.
Lapsiin kissa tottuu, jos lapset osaavat antaa kissalle aikaa ja tilaa. Oli se pentu tai aikuinen.
Aikuisille on vaikeampaa löytää kotia, pennut viedään melkeinpä käsistä.
Pennun luovutusikä on min. 14 viikkoa, tätä nuorempia emme missään tapauksessa luovuta uuteen kotiin. Mielummin annamme pennun olla hetken aikaa kauemminkin sijaiskodissa, ainakin niin pitkään, että sen saa leikkautettua.
Pennulla pitää myös olla aina kissakaveri.
Sisäsiisti?
Kaikki kissat ovat sisäsiistejä, siisteys kuuluu kissan elämään. Uuteen kotiin tullessa, saattaa vahinkoja kuitenkin sattua. Jos kodissa on jo ennenstään kissa, kannattaa hankkia toinenkin hiekkalaatikko ja kysyä sijaiskodista millaiseen hiekkaan kissa on tottunut. Jos kissa alkaa tekemään tarpeita muualle, kuin hiekkalaatikkoon on aina jotain vialla.
https://pissasirkus.fi/kissani-hutipissaa-mika-avuksi/
Ja sitten se ruokailu?
Kissa on lihansyöjä, joten sille on hyvä tarjota mahdollisimman lihapitoista ruokaa. Lisäksi joillain kissoilla voi olla sairauksia, joiden takia ne tarvitsevat erikoisruokavalion. Sairaus voi myös kehittyä kissan eliniän aikana.
https://koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/kissan-ruokinnasta
Kun haluaisit tarjota kodin kissalle
Seuraa koti- tai facebook-sivujamme, joille päivitämme kotia etsivistä kissoista. Kun sinua kiinnostava kissa etsii kotia, kirjoita mahdollisimman kattava esittely millainen koti sinulla olisi kissalle tarjota. Laita viesti joko kallanesy@gmail.com tai Kallan esy facebookin kautta.
Emme pysty pitämään kirjaa kaikista meille viestiä laittaneista, eli jos meillä ei juuri tällä hetkellä ole kissoja tarjolla, kannattaa olla aktiivinen ja laittaa uudelleen viestiä myöhemmin.
Kaikille ei ole kissoja tarjota, kodit valitaan kuitenkin aina kissan parasta ajatellen.
Ulkokissoiksi ei luovuta kissoja. Valvottu ulkoilu, kyllä käy esim. valjaat tai ulkotarha.
Kissat lähtevät aina koeajalle, joka sovitaan sijaiskodin kanssa. Sijaiskoti kuulee mielellään kuulumisia uudesta kodista ja aina saa kysyä neuvoa, emme ole eläinlääkäreitä, mutta yleensä meillä on paljon tietoa, joka voi auttaa.
Kissat eivät ole ilmaisia. Luovutusmaksu on 100-200e
Kissat on rokotettu, sirutettu, leikattu ja useasti loishäädetty.
Siru on uuden kodin rekisteröitävä itse, ilman rekisteröintiä ei sirusta ole hyötyä.
https://www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut
Kissat hoidetaan sijaiskodeissa, eli ihmisten omissa kodeissa ja kaikki tehtään vapaaehtoistyönä, kissoja ei siis vain voi tulla katselemaan.