Törmäsin eräässä kissa-ryhmässä siihen, että ihmiset eivät oikein tienneet esyn ja löytölän eroja ja muutenkin terminologiaa.
Eikä ihme onhan tämä aikamoinen viidakko.
Ajattelin tännekin hieman selittää.
Esy eli eläinsuojeluyhdistys on yleensä rekisteröity yhdistys, jonka kuka tahansa voi perustaa.
Eläinsuojeluyhdistys ei ole rekisteröity tavaramerkki.
Yhdistyksen toki on täytettävä patentti-ja rekisterihallituksen antamat kriteerit yhdistykselle,mutta ne suurimmaksi osaksi hallinnollisia.
Yleensä eläinsuojeluyhdistys tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Esy myös jakaa tietoa, kerää rahaa ( luvan kanssa) , jakaa valistusta, auttaa vähävaraisia lemmikinomistajia ym.
Eläinsuojelua tekevän yhdistyksen nimessä ei tarvitse olla tuota eläinsuojeluyhdistys-liitettä.
JOKAINEN YHDISTYS MÄÄRITTÄÄ OMAN TOIMINTANSA.
Esimerkiksi Kallan esy tekee paljon yhteistyötä viranomaisten kanssa ja talteenottaa mm. kissapopulaatioita ja auttaa huostaanotettujen eläinten kanssa. Suurimmaksi osin kissojen ja kanien kanssa, koska tiloja koirille ei ole. Otamme myös kodinvaihtajia etsimään kotia. Meillä ei ole toimitiloja, vaan eläimet hoidetaan sijaiskodeissa.
Hoidamme myös luonnonvaraisia eläimiä, lähinnä siilejä ( joka on nykyisin luvan varaista toimintaa) Myös eläintenpidosta on ilmoitettava ruokavirastolle.
Kaikki löytyy lakipykälistä.
Yhdistyksellä voi myös olla toimitilat. Ja yhdistyksessä voi olla erimäärä jäseniä.
Yhdistys voi myös kuulua Suomen eläinsuojelu yhdistykseen, mutta se ei ole mitenkään pakollista, eikä kerro yhdistyksestä.
Sitten löytölät, löytölä on paikka, jonne toimitetaan kunnasta tai kaupungista löytyneet löytöeläimet, eli eläimet, jotka ovat esim. karkaamisen seurauksena poistuneet omistajansa hallusta.
Löytöeläintenhoidon järjestäminen on lakisääteistä.
Eli kunnan/kaupungin on järjestettävä tämä.
Yleensä löytölätoiminnasta pidetään kilpailutus ja asiasta päättävät valitsevat voittajan.
Lain mukaan löytöeläimiä pitää säilyttää 15 vrk, jonka jälkeen ne siirtyvät löytölän omistukseen. Kunta/kaupunki maksaa tästä hoidosta sopimuksen mukaan.
Ja yleensäkin sopimus löytölän ja kunnan välillä määrittää löytölän muut ehdot.
Löytöeläin on vietävä löytölään,eläintä ei voi ottaa itselleen vaikka se omalta pihalta löytyisi ja olisi ihana.
Löytölää voi ylläpitää yhdistys, yhtiö tai yksityisyrittäjä, kyllä ihan yksityinenkin ihminen voi, mutta verotuksen kannalta saattaa olla helpompi, jos kyseessä yhdistys tai yritys.
15 vrk jälkeen löytölä päättää eläimestä. Annetaanko se jollekin yhdistykselle etsimään kotia, etsitäänkö sille itse koti vai lopetetaanko eläin.
Laki ei määrää, että onko kissa/muu eläin leikattava, sirutettava ym. ennen uuteen kotiin luovutusta tai hintahaitaria, mutta jokainen vastuullinen yhdistys tai yritys, hoitaa eläimen kuntoon ennen uuteen kotiin menoa.
Tässä pieni info paketti, tekstistä saisi hyvin pitkän, jos alkaisi jokaisesta lain pykälästä ja verotuksesta ja yhtiöjärjestyksestä kertoa.